zaterdag, augustus 05, 2006

Geintje

Nog 1 keer Mokum. Kan het niet laten. Beetje Bolle pesten. Ik ben nu bijna twee jaar en heb een foto van die Bolle, ook twee jaar, op Flickr gezet. Amsterdam, vlak na de oorlog met die goeie ouwe Wester op de achtergrond. Nu zou je zeggen grachtengordelkindje. Me as a child. Hij dus. Allemaal kijkuhhhhhhh......

donderdag, augustus 03, 2006

Ome Ko

Niks drijfseissie, achenebbesj. Dat heeft gewonnen. Boos keek die Bolle me aan. En dat wil een beetje de goochemerd gaan uithangen. Ha, een boef met kapsones. Nou, riep ik verontwaardigd, maar dat staat in dat booekie bovenaan de lijst: drijfseissie. Meeste stemmen. Kijk maar. Ik hield het boek voor z'n gok. (hahahoormijnou) Nee oen, dat is de uitslag van de eerste ronde. Kijk hier, Gallemieze, tweede ronde, pikketanussie, derde ronde. Je moet wel uit je doppe kijke. Anders zijn al m'n lessen voor koefnoen geweest. Trouwens voor dat pikketanissie staat ook nog hassebassie, jajem of een afzakkertje en daarna ben je kachel en vind je alles uilezeik. Had je kunnen weten, staat allemaal in dat boek van je buurkat. En daar staat ook in wat Amsterdams is. Een combinatie van Jordaans, Jiddisj en Bargoens. En dat is vanaf ongeveer 1600 allemaal door elkaar gegroeid. Het Jordanees met Frans van Franse landverhuizers (noemden hun nieuwe woonplaats spottend Le Jardin) , het Jiddisj van de gevluchte joden en bargoens, het geheime dieventaaltje van de onderwereld. Ook wel Bourgondies genoemd. Maar..... nee, niks maar,je zit de zaak maar te versjteren. Ga je huiswerk maar overmaken. En als je daarna wilt weten wat Jordanezen vandaag de dag doen kijk je op buurtonline. Of bij Feetje. (Via Dianasstyle) En van ome Ko hierboven heb ik er wel een dozijn gekend toen ik jong was en in de Jordaan woonde. Dat dansje was een dansje voor de gein van iemand die straat en straatarm is, in een keiharde wereld van overlevers. Dat was de Jordaan (niks kekke cultwijk voor juppen) en dat was zijn taal. Hee Kokomo, gabber en geinponem van me, dat is nog eens mens-zijn. Laten wij maar gewoon onze heiderondjes doen, ik de Bolle toffelemoon en jij 't moppie.

woensdag, augustus 02, 2006

Drijfseissie

Moet toch niet zo moeilijk zijn. Nee. Als ik zo ommeheen kijk ben ik er niet echt van onder de indruk. Aardig hoor, maar zwak en nooit zeker weten. Ze houden elkaar met tips op de been. Of het nou om geld, relaties of honden gaat. Je weet niet wat er op zo'n heideveldje tijdens het uitlaten allemaal wordt afgeluld. Kijk, de meeste van mijn vriendjes spelen het spel helemaal mee en die heten dan heel aardig en gezeggelijk. Nee ik niet, maar daar staat wel weer een hoop respect tegenover. Afhankelijk, altijd en dat steekt. Ik kan toch ook zelf wel doen waar ik zin in heb! Mag niet. Van alle woorden die ik heb geleerd, spreekt E-MAN-CIM-PA-TIE mij het meeste aan. Maar hoe moet dat? Heeft iets te maken met het gebruik van hulpmiddelen. De eerste aap die een stok pakte om z'n vriendje dood te slaan heeft zich in 1 klap naar mens geevolueerd. Begrijp ik niets van. Hoewel, als je die rotzooi in de wereld van vandaag ziet is alles meteen verklaard. Maar voor een partijtje matten ben ik nog nooit weggelopen. Mens worden, dat wil ik, moet kunnen. Moet ook niet zo moeilijk zijn. Toch? Hoe kom ik daar nou achter? Op internet staat het niet. Daar gaan ze er van uit dat je al mens bent. Onzin, kijk maar naar mij. En die Bolle? Na z'n uitgestelde operatie omdat'ie het zo druk had, is ook niet echt aanspreekbaar. Zit wel veel te lezen. Heeft een tijdschrift gekocht, iets wetenschappelijk Amerikaans. Becoming Human. Precies, dat bedoel ik. Heel goed. Dat artikel samen met een vooruitgangshulpmiddel moet de waarheid over mensworden wel boven tafel krijgen. Van dat vooruitgangsmiddel (zie boven, dubbelklikken) heb ik er overigens wel vier nodig. Maar toch, kreeg ook een boekje van Hobby, m'n buurkat. Daarvoor nog zeer hartelijk dank. Over het populairste Amsterdamse woord. Drijfseisie. Als je dat begrijpt ben je volgens mij pas echt menselijk. Of alleen maar gewoon Amsterdams? En is Amsterdams ook menselijk? Vragen aan die Bolle? No way, dat is een Amsterdammer. Achenebbisj, waar begin ik eigenlijk aan?