vrijdag, januari 14, 2011

HONDENGRAF........ 5300 JAAR OUD

Stel je voor, ruim 5300 jaar geleden. Nederland bestond toen nog niet. Het was een groot waterlandschap met meren, rivieren, geulen, moerassen en verder naar het westen, kwelders en de kust. We hebben het over de omgeving van Hardinxveld Giessendam. Daar trokken kleine groepjes mensen rond die van de jacht en de visvangst leefden. Ze worden de jagers-vissers-verzamelaars genoemd. In dat watergebied lagen twee 'droge' eilanden waar zo'n groep met vrouwen en kinderen hun winterbasiskamp opsloegen. De top van zo'n eilandje, een 'donk' was begroeid met bomen waardoor ze tegen de felle Noord- en Oostenwind waren beschermd. (Er heerste toen een poolklimaat.) Op de zonnige zuidflank stonden kleine verdiepte hutjes, uitkijkend
over een brede werk- en afvalzone aan de waterkant. Daar vertrok men ook per kano voor jachtexpedities. En daar begroeven ze ook hun doden. Tegenwoordig heten ze de Polderweg en De Bruin. In die delta van Maas en Rijn hebben ze opgravingen gedaan en graven gevonden die daar 5300 jaar geleden zijn gedolven. Er was ook een echt hondengraf bij. Dat zal een trouwe mede-jager zijn geweest, onmisbaar voor de jacht. Daarom werd hij zeer hoog gewaardeerd als volwaardig lid van de gemeenschap en heeft een eigen graf gekregen. Toen al. Honden en mensen zij al heel lang zo nauw met elkaar verbonden. Waarschijnlijk hebben we nu meer praatjes en zullen onze voorouders ons als echte watjes zien (zelfs een boze boef als ik) maar onze mensen houden we er in. (Moeten we wel. We kunnen niet meer ons eigen voedsel zoeken.De jacht is een spelletje met vraagtekens geworden.) Wie het graf met eigen ogen wil zien (zeer aanbevolen, mooi graf, met eerbied aangelegd, zie foto boven, op klikken om te vergroten) moet naar het Oudheidkundig Museum in Leiden. (Op klikken voor de gegevens.) En als je er dan toch bent, bekijk dan ook de prachtige tentoonstelling waar dit graf een onderdeel van is. Onze zeer gewaardeerd voorouder...... saluut.

SHEEP VERY EXTREME

Typisch een stel gekken die met oud en nieuw niks anders te doen hadden. Herders bedoel ik. Die jongens die het zat zijn alsmaar die honden rond te fluiten en nu wel eens heel iets anders willen. Dat is is ze helemaal gelukt. Met hun honden. Kijk zelf maar. Ga er wel even rustig voor zitten. GO GO GO GO GO.......(Op klikken ja.)

donderdag, januari 13, 2011

HOW TO BRUSH A BOUVIER


Even een blogje tussendoor. De how-to-brush video met Carin Gouma is een van de best bekeken bouvierclips. Ook op de DVD, de volledige versie ruim een half uur, heeft deze knip video een hoge waardering gehaald. Veel reacties dus ook. Bijna allemaal van 'oohoohwattttgoehoed' en nog meer van dit soort aanhankelijkheidsbetuigingen. (Ze hadden's moeten zien hoe Carin Scissorhands mij nog mooier heeft geknipt dan ik al ben.) Maar afgelopen week kwam er een hele geestige reactie binnen, die ik tot in mijn klompen kon aanvoelen. Van iemand die zich Mojododo85 noemt. Staat geen foto bij, maar leest als een leuke meid, riep die Bolle. (M'n baas en die kannutweten!) Zegt in ieder geval net zoveel over de bouvier als over de baas.

Komt'ie:

Im my experience it's: chase bouvier around house, pin him down cuz he thinks you're playing,
get a hind foot in the throat, get chinned by his enormous bulletproof head, cut self with scissors,
release bouvier... repeat


.