donderdag, januari 10, 2008

Op de Overtoom


Nee, die Bolle vond het niet het mooiste gedicht uit de nieuwe bundel. Kees Fens wel. Vond zelfs dat de eerste regels in de schoolboekjes thuis horen. Twee groten van onze literatuur. Nou kan die Bolle (m'n baas) gewoon niet kiezen volgens mij. Heeft de hele bundel ademloos gelezen. Een paar voorkeuren ja. Ook de Overtoom, maar zeker die gekapte boom en de eerste keer. Remco Campert ja. Mij zegt dat gedoe over gedichten niet zo veel, maar ik heb wel eens het idee dat die Bolle zelf ........ Hierboven leest Remco een gedicht uit zijn bundel Nieuwe Herinneringen voor en Kees Fens legt het uit. Dat heeft die Bolle wel een keer geroepen: ik wou dat ik kon filmen zoals Fens kan schrijven. Een essayist pur sang. ? Geen idee, opgezocht. Pur sang, betekent volbloed. Nou dat ben ik ook. Echte volbloed bouvier, maar dat zal die wel niet bedoelen. Kijk naar die laatste zin, schrijven kan ik nog steeds niet. Kijk dan maar naar Remco Campert en Kees Fens. En die nieuwe bundel Nieuwe Herinneringen ligt in alle boekhandels. Moest ik erbij zetten, zei die Bolle. Dus zet ik het er maar even bij.

dinsdag, januari 08, 2008

Van PUP tot WERELDKAMPIOEN


Meeltje van Ria uit Wassenaar. Heel aardig maar, dat ze zo langzamerhand wel heeeeeeel benieuwd was naar die Puppie video. O jee, riep die Bolle, ze heeft gelijk. Drie maanden geleden heeft hij met Ria en haar bouvier pup Noa haar puppie examen gefilmd en beloofd dat tussendoor op You Tube te zetten. Nou zit die scene in de grote film, van PUP tot WERELDKAMPIOEN, en dat zit die Bolle nu te monteren. Maar daar hebben zij natuurlijk geen boodschap aan. Beloofd = Beloofd. Ozo. Wat? Opschepperige titel? Maken we helemaal waar. Je ziet de geboorte van Chewbaka(= Russisch betekent hond!) uit moeder Uranie en je ziet haar in Bad Salzuflen wereldkampioen IPO I worden. (Uranie was wereldkampioen IPO III.) En vlak voor Kerstmis heeft zij haar eerste nest gekregen. Heeft Caya op video gezet. Een complete life cycle. Zo, nou jij weer. 1 probleem, er gaat maar 2 uur video op 1 DVD. Goed, Noa. Genoemd naar 1 van 4 dochters van Zelophehad (Onbekend stukje bijbel. zie ook dochters van) en betekent 'licht'. Een Hebreeuwse naam dus. Ik verklap hierbij de uitslag. Nee, geen wereldkampioen, maar ze is geslaagd en een absoluut droppie om naar te kijken.

JEFF SCHER

Sinds die Bolle (m'n baas) aan video animatie doet, is hij helemaal gek van Jeff Scher. Wie dat is? Geen idee, moet ik nog uitzoeken. Maar het gaat om z'n animatiefilmpjes. Zelf moest ik er wel even aan wennen. Ben toch helemaal opgegroeid met het bewerken en verwerken van beeld met geluid. Maar word nog steeds gek als ik die video van Herries klasje hoor en ik alsmaar commando's van die Bolle krijg, terwijl die rustig achter zijn PC scherm zit en helemaal niks zegt. Jef Scher dus. Fantassssstiessssss. (Zegt die Bolle.) Gewoon gaan kijken. Als je op deze animatie link klikt krijg je z'n laatste video 'white out' en de pagina in de New York Times waar al z'n video's staan. (Je kan onder het scherm op het Full Screen symbooltje drukken. Is mooier.) Waarschuwing, uit eigen ervaring, even blijven kijken en dan word je vanzelf meegezogen in het verhaal. O ja, heb nog wel een verhaaltje over Scher's laatste huwelijk in 1999 met een gewone filmmaakster gevonden. Dat plaatje hierboven is uit L' Eau. Betekent gewoon water. Daar is die Bolle helemaal weg van. Staat ook op die New York Times pagina. Mijn keuze is 'You Won't Remember This. Veel kijken dus. Voor de liefhebbers nog twee links. Zanimation is een heel nest met animators als Jeff. En de site waar hij de beelden laat zien waaruit zijn clips zijn opgebouwd. Kun je ook als schilderij kopen. En nog een te lang verhaal over zijn werkruimte in Lower Manhatten en zijn manier van werken. Een echte Amerikaan, doet alles tegelijk. Dat roept die Bolle ook wel eens, in dit vak moet je een schaap met vijf poten zijn. Moet er niet aan denken. Een boef met .......... naja ........