vrijdag, november 07, 2008

ENVOI

Heel mooi gedicht vanochtend in de dagelijkse meling van Laurens Janszoon Coster. Een gedicht van Herman de Coninck.

Herman de Coninck is een van de lievelingsdichters van Die Bolle (m'n baas) en als hij niet was overleden, net zo oud. (Heftig geleefd.) Allemaal bijzaken.

Het gedicht:Envoi

Als ze het maar zien zou, zien wou. -
Wat is er nog te kort, vroeg God zich af, die zesde dag.
Het was allemaal te hard, Adam, het had te snel
moeten gaan. Er moest minder fel geheugen bij. En glimlach.

Of was dat hetzelfde? En waarvan maak je dat?
Niet van lichtzinnigheid, maar van alles weten
en het heel erg vinden, en daar rustig van zijn.
En God vond mededogen

uit. En vervolgens twee armen om het in te doen,
wat al niet, klaarkomen, huilen, onbenullig, overbodig
zijn. Toen rustte Hij en dacht: wat heb ik nou nog nodig?

En toen schiep Hij twee ogen. -
Opdat ze hem zou zien terwijl hij stierf.
Opdat hij eindelijk zou mogen.


Herman de Coninck (1944-1997)
uit: De hectaren van het geheugen (1985)

woensdag, november 05, 2008

BREAKING NEWS

Bullshit. Klinkt heel Amerikaans, maar ik bedoel die Bolle. Mijn baas ja. Dat ik niks kan met cijfertjes! Hij wel. Heb de hele nacht naar de USA Elections liggen kijken. Dat was 1grote cijferanimatie. Ik wel. En ja hoor, hij heeft gewonnen. 338 tgen 163. Ze tellen nog. Allemaal cijfertjes. Als ik had mogen stemmen had ik ook op hem gestemd. Barack Obama, de eerste zwarte president van de United States of America. Jajajaja, wij zwartjes. Ik heb ook mee staan juichen. Toen die Bolle Jesse Jackson (nooit van gehoord) zag staan huilen schoot hij ook vol. Heeft het uitgelegd. 24 jaar geleden is Jesse de eerste zwarte presidentskandidaat geweest, maar heeft kansloos verloren. Je kan het, had een vriend van hem gezegd, maar het is onze tijd nog niet. AND NOW IS THE TIME. Hoor mij, in 1x goed. Maar zwart was niet het belangrijkste zei die Bolle. Op de hei maakt er toch ook niemand een punt van dat je zwart bent. Ha, riep ik, als je het zo bekijkt weet ik er nog wel een paar. Santo, Masja Indi, ga zo maar door. Black in de meerderheid. Nou ja, bijna. Maar het is wel een kick hoor. De eerste zwarte president. Alleen dat van die CHANGE begrijp ik niet. Jij gaat toch niks veranderen hoop ik? Wat mij betreft mag alles blijven zoals het is. Begon die Bolle te lachen. Kijk eens aan, een zwarte conservatief. Yka Wiegel! Wilders, ook goed. Stond'ie ineens met m'n riem in z'n handen. Het begon al licht te worden na een lange nacht. Op de hei stond de herder met z'n drie collies (rennuhhhh)in de ochtendmist het nieuwe veldje voor z'n schapen af te zetten. Dat bedoel ik, hardstikke leuk en zo moet het blijven. Niks CHANGE!

maandag, november 03, 2008

Yka Word

Hallo, ik ben die Bolle, precies, haar baas. Veel minkukels denken dat ik al haar blogjes schrijf en me dan achter haar verschuil. Haar de schuld geef. Grove laster en daar gaan we niet op in. Wij weten wel beter. Laat maar zien dat ze aan het schrijven is, roepen ze dan. Maak'er een mooie video van. Dat doe je toch zo graag! Heeft Yka verboden. Ze vind het geen gezicht hoe ze heel ongemakkelijk met 1 nageltje tiepend achter de computer staat. Daar is ze veel te ijdel voor. En dat bewijst niks, maak ik zo een animatie van. Net echt. Nee, kijk naar de foto's boven. (Gemaakt door Harmanna.) Dat is een veel beter bewijs. Ik heb deze week een nieuwe versie van Word geinstalleerd. Dus moest Yka weer de handboeken in. Rondsnuffelen in de nieuwe software. Wel veel en saai hoor voor een hond. Honderden pagina's droge handleidingskost. Daar wordt je niet opgewonden van en heel slaperig. En als ze slaapt doet ze precies wat wij vroeger ook deden. Je legde het leerboek onder je hoofdkussen in de hoop dat de inhoud terwijl je slaapt in je hoofd wordt geprent. Alleen, Yka heeft geen kopkussen. Geen punt, ze legt haar kop boven op het boek. Ook goed. Nee, fout. Verkeerde handboek. Word 97 is de oude versie, we doen nu 2007. Tsja, lettertjes lezen en schrijven, geen probleem, maar cijfertjes..... Wordt een bijlesje.