donderdag, februari 16, 2012

KOFFIEMELKKUNST EN MORFEN MET KUNSTMEISJES

Gaat nu even snel ja. Heb de tijd aan de computer voor mezelf. Ze zijn die Bolle (m'n baas) aan het afknijpen in het revalidatiecentrum van dat oude, mooie sanatoriun Zonnestraal. Ja heus de moeite waard om eens een dagje te gaan kijken en rond te wandelen. Kan ook met een gids, zie link. Maar niet die Bolle, die zit nou heftig zwetend in allemaal martelapparatuur dat ze hier revalidatie noemen. Ergens anders heet dat een fitnesscentrum en een paar honderd jaar geleden zouden ze daar stinkend jaloers op zijn geweest. Afschrikwekkender dan  de donkerste kerkers onder het kasteel. Hoewel, die druppende drup blijft boven aan de top 10 staan. Die Bolle is trouwens heel makkelijk te martelen, je pakt 'm gewoon z'n iPad af en hij is helemaal de weg kwijt en totaal verloren in dit leven. Wat? Nee, ik niet. Dat durf ik niet. Daar is uitgescholden worden voor k..hond een warme liefkozing bij vergeleken. Waar was ik nou? O ja, computertijd te over. Veel video'sop You Tube gekeken. Altijd leuk. Kan die Bolle nou ook op z'n eigen TV. Heeft wat foute uitdrukkingen die niet in de Dikke Van D staan gekost, maar het werkt. Heb ik nu ook uitgeprobeerd. Gaat gauw fout, hij heeft een zwaardere router nodig denk ik. Nee, komt'ie zelf nog wel achter. Waarom sturen jullie mij nou alsmaar dat grote foute bos in? Ik sta te dichtbij en je weet maar nooit hoe het valt. Welnee, die Bolle is helemaal niet driftig. Daarbij ben ik hem aan het masseren. Hij heeft nog een iPad over. Z'n iPad 1. Helemaal gewist en brandschoon. Die wil ik. Maar zoiets gaat in stapjes. Gooide Caya laatst bijna roet in het eten. Een jaar oud en waanzinnig veel gebruikt, zei ze, kan nooit duur zijn. Maar toen Harmanna een prijsje noemde ging niemand daar verder op in. Opgelucht weer ingeademd. Ook een boef heeft z'n grenzen. Wat? Nee, die Bolle gaat nooit over prijzen. Weet Caya ook. Wordt veel te duur zegt Harmanna. Dat zijn de momenten dat we elkaar begrijpen. Maar voor die iPad 1 moet ik toch echt die Bolle......... waar heb ik het over. Terug naar YT. Leuke video gevonden met allemaal close ups's van de mooist geschilderde meiden uit de kunstgeschiedenis. Van heel oud en romantisch tot krakend modern. Allemaal gemorfd. Dat wil zeggen dat het ene gezicht in vloeiende bewegingen met het gebruikmaken van de oude en nieuwe karakteristieken, overgaat in het andere gezicht. Komt uit elkaar voort zegt maar. Kijk naar de video hierboven, dan zie je het vanzelf. Heb ik er nog een. Gaat over 'Koffiemelkkunst.' Nou kunst is overdreven, maar heel leuk, vooral als je een melige bui hebt. Wat? Wie ik? Helemaal niet, hoe kom je er bij! En watr je zegt dat ben jezelf, met je kop onder lijn 11 en zuur tegen de muur. Kijken.

woensdag, februari 15, 2012

HOOP, HUMOR OOK

Ja, riep die Bolle. Ik meteen kijken. Hij zat op Facebook en zag deze foto. Precies, hij knikte instemmend. Niks zielig kankerkindje. Hoop, dat zie je in deze foto. Zo wil ik er volgende jaar uitzien. Met strik. Hoop en humor, voegt die Bolle er aan toe. Zo doe je een groot probleem. Word ik toch wel even stil van. Wat? Nee wijsneus, dat gebeurd inderdaad niet vaak. Die Bolle en ik zijn maar even een stukje gaan wandelen. Het regende.

maandag, februari 13, 2012

BABY DOG

Nee, dat slaat niet op mij en ik ben ook geen watje geworden. Veel kritiek de laatste tijd van heidevriendjes dat ik te zoetsappig word. Ze hebben al een paar keer 'tear jerker' naar me geroepen. Nou, neem van mij aan, dat ligt niet aan mij. Die Bolle ja. M'n baas. Heeft'ie noooooit gedaan, kijkt ineens naar foto's van babies. Ja, 1 baby speciaal. Is z'n achterneefie. Even tellen, van de dochter van z'n zuster. Nee dat was niet ook een Bolle. Keurig mooi en slank. Zijn zusje, Josephine, hebben jullie al gezien op een video. (Met mij in een heel belangrijke bijrol.)
Als hij net zo leuk en energiek wordt als z'n zuster, en dat ziet er wel naar uit, wens ik de ouders veel sterkte. Plak het plaatje er maar even bij. Weten jullie over wie ik het heb en doe ik die Bolle er ook een plezier mee. Maar daar ging het niet over. Dat was tenminste niet de bedoeling. Die Bolle zit hele dagen te schrijven, dwars tegen alle chemo's in. Fanatiek is een understatement. En ik weet dat hij dan weer de gebruikelijke fouten gaat maken. Meteen aan het definitieve scenario begonnen. Niet alles even op een rijtje zetten, gebeurtenissen per scene verdelen, er passende lokaties bij bedenken, de plotontwikkelingen aangeven, karakters afwegen ..... kortom structuren. Hij niet. Hij doet't wel even zomaar. Sommige mensen leren het nooit. En hij weet het wel. Absoluut. Hij heeft mij zelfs blogjes leren schrijven aan de hand van een spiekbriefje, waar de hoofdpunten al in stonden. Kende je het begin, het midden en het eind, zei hij. Hij dus niet. Desastreus. (Heb ik even opgezocht. Mooi woord. Als ik het denk word ik er heel deftig van. Zullen mensen nooit van boeven als ik zeggen: Deeeesasssssstreusssssss. Kuthond zul je bedoelen..... hahahahahaha. Zo'n woord mag ik helemaal niet gebruiken van die Bolle, maar als schrijver moet je wel eens met de waarheid op de proppen komen. Trouwens Harmanna, best keurig, heeft dat laatst nog tegen me geroepen. En ze meende het echt.) Maar goed, wat moet ik nou? Kan toch moeilijk m'n baas gaan vertellen hoe hij moet schrijven en 'structureren'. (Toch niet zo'n lekker woord als desastreus.) Ga ik kijken op een Nederlandse schrijverssite en ontdek daar: De acht basisregels voor een bestseller plot. Schitterend. Helemaal goed. Zoals ik het zie 8 gouwe regels. Hoef ik bij die Bolle niet mee aan te komen. Trekt hij  4 of  5 'Hoeschrijfjefilmscenarioboeken' uit de kast, waar hele reeksen van dit soort lijstje uitvallen. Zo is hij allergisch voor lijstjes geworden. (Allergisch, ook een mooi woord dat je als boef van tijd tot tijd goed kan laten vallen.)
Maar dacht ik, het is wel een goede hint naar de kaartenbak die hij heeft overgeslagen. Om niet te zeggen weggegooid. Maar de beste schrijvers doen het zo. Zag laatst een tv portret van een scribent (nee, dat verzin ik niet zelf) die hele muren van z'n werkkamer volschreef om zo overzicht te houden. Doen? Ja. En misschien ook op het juiste moment. Als het een beetje meezit is die Bolle zo langzamerhand een beetje, of misschien wel heel stevig vastgelopen, en dan komt deze site toch nog even binnen. Ga ik gewoon door met de schrijverij waar ik mee bezig ben. Dat zien jullie nog wel. (Volgende keer.) En voor wie van jullie een bestseller wil gaan schrijven, kun je echt rijk mee worden, is dit de link. Maar pas op, schrijven is verslavend en er is geen garantie voor succes. En voor alle schrijvers: roken is dodelijk!