vrijdag, januari 09, 2009

90109

Palindroom en de verjaardag van die Bolle. Wat nou een palindroom? Zegt die Bolle, kun je van links naar rechts en van rechts naar links lezen. Lees je telkens hetzelfde. O. Zal wel, maar met de leeftijd van die Bolle lukt dat niet. 65. Schijnt een heftige mijlpaal te zijn. Hij loopt al een paar dagen met 'gemengde' gevoelens rond. Gepatenteerde ouwe lul, bromt'ie. Wel blij dat hij het heeft gehaald. Veel van zijn vrienden en vriendinnen zijn niet zover gekomen. Zit'm ook dwars. Kreeg van de vrouw van Ted Bouwens (Daar is'ie weer trouwens) de tekening die hier boven staat. Sprekend. (Op klikken om te vergroten.) Van mij heeft hij het verzamelde filmwerk van Joris Yvens gehad en van Manny een paar hele mooie laarzen. Om heel veel te wandelen, heb ik erbij geroepen. Vannacht stuurde Noor een meeltje met een plaatje van een ets. Cadootje. O nee, olieverf op papier. 'Gemengde' techniek. Daar begrijpt'ie vandaag alles van. Zelf zit hij te brommen achter z'n nieuwe videoblogsite. Wordt allemaal niet zoals hij vind dat het moet worden. Slecht voor z'n karakter dat vandaag toch al niet optimaal is. Maar ik bemoei me er niet mee. Ik kijk wel lekker uit. Morgen is er weer een dag en naar dat Spandershoeve dineetje met vrienden mag ik vanavond toch niet mee. Mooi weer, vraag wel aan Harmanna een sleutel en dan ga ik wel in m'n eentje naar de hei. Tot ziens.

woensdag, januari 07, 2009

PRONKER


Nee, niet die oud minister. Het gaat over iemand die heel trots met zichzelf te koop loopt. Een gedicht van Betje Wolf en Aagje Deken. (Eind 1700 geschreven.) Twee schrijvende dames die heel keurig zijn gaan samenwonen. Meer mocht niet in die tijd. Tegenwoordig zouden we gewoon lesbo's zeggen. Wat is pronken eigenlijk, heb ik die Bolle (m'n baas) gevraagd. Vroeger hadden ze een mooie kamer, waar alleen belangrijk bezoek werd binnengelaten. Noemden ze de pronkkamer. Maar je kan ook met kleren of jezelf pronken. Je van je beste kant laten zien. Beetje opschepperig ook. Kijk mij eens! Net als jij, als je gewoon maar een beetje in het wilde weg gaat staan blaffen. Omdat je het lekker vind om jezelf te horen en mensen in de wijde omgeving te laten denken, oei, wat een kwaje bouvier....... Jaja. Lult lekker die Bolle. Had ik nog zo'n blafstukje op video. Hier boven gezet. Nee, het gedicht is veel mooier.

De pronker

Ei zie dees Pronker eens!
't Is ongemeens,
Al wat hy draagt; 't is wonder keurig,
Hy's prachtig gechambreert;
Wel gecoƫffeert;
En o wat riekt hy geurig!
Hy zet ook zynen Franschen hoed
Gelyk een Krygsheld doet,
Hy lispt in zyn spreeken;
Maar heeft hy ook verstand?
't Is nooit gebleken.
Weg met hem aan een kant.

Betje Wolff (1738-1804) en Aagje Deken (1741-1804)
uit: Economische liedjes (1781)

Meer weten want hun leven is een wat stijf maar mooi erg verhaal: Aagje Deken en Betje Wolf. Zie ook Sara Burgerhart.

zondag, januari 04, 2009

HEIDEROOSJES & KAMPVUUR

Heftig ja. Nee, ik niet. Heb de hele avond en nacht met m'n poten voor m'n ogen gelegen, terwijl de vuurpijlen van oma's kleinzoon langs de ramen schoten. Heftig, moet kunnen. Maar voor mij, lukt nooit meer. Die middag nog wel, in de Lage Vuursche. Even een wandeling voor het grote werk begint. Maar niet dus. Zo klinkt oorlog, zei die Bolle (m'n baas). Alsof Hilversum en Baarn elkaar bombardeerden en beschoten. Kon ik mee leven. Maar 's-nachts ging het helemaal fout. Wat een ellende. Geen probleem voor die Bolle en Harmanna. Om 12 uur met een glas champagne in de hand naar buiten en de buren, ook met een glas in hun hand, handjes schudden en gelukkig nieuwjaar wensen. Nee de Turkse buren geen glas, maar wel handjes en beste wensen. En toen de hoek om naar het traditionele vuurtje stoken van de kampers. Doen ze al jaren. Precies, het kampvuur. Brandweer kwam even kijken, maar was zo weer weg. Die Bolle had z'n nieuwe camera bij zich. Heel klein, kan in z'n broekzak. Wel Full HD. Loopt al weken te filmen. Moeilijk om stil te houden. En hij heeft ook nog een muisarm. Vorige week een gigantische kater, muis pleite dacht ik. Niet dus. Hahahaha.... Filmen van m'n vriendjes op de hei, Mercedes (Cedie voor vrienden), die gang Mechelaars ook. Ja, allemaal Belgen. Ik ook. Maar daarom hoef je nog niet van mekaar te houden. Heb de videoshots gewoon aanelkaar geplakt, met het kampvuur als slot. Wat een lawaai. Zat in de montage nog te trillen. Nee, geen goeie kwaliteit, maar met een nieuw beeldformaat en al dat HD gedoe is het weer uitzoeken hoe en wat. Gedoe ja. Is voor die Bolle. Niet voor ons. Gewoon kijken en niet vergroten. (Mag wel natuurlijk.) Met dank aan de kampers.