zaterdag, februari 27, 2010

NIEUW AMSTERDAM

Zo heet het gedicht van Hein Boeken (1861-1933). Volstrekt onbekende dichter. Woonde begin 1900 in Hilversum en gaf oude talen op het gymnasium 'aldaar'. Hij was een geliefde leraar ouwe talen, zeggen ze. Geen idee welk gymnasium, want Roland Holst was toen nog onbekend! Meeltje gestuurd met vraag naar het Roland Holst College.) (Antwoord gehad: Opgericht in 1903 als HBS. Roland Holst, ook dichter, heeft er zelf nog opgezeten en later ook een jaartje lesgegeven. Dus geen gymnasium.) Jullie weten dat gedichten altijd uit de koker van die Bolle (m'n baas) komen. Bij mij komen ze nooit echt binnen. Ook Hein niet. Ingewikkeld. Veel geschreven, weinig verkocht tijdens z'n leven. En ook nu zeggen ze, leuk maar voorbij. Toch was die Bolle helemaal weg van dit sonnet. (Sonnet ja, dat weet ik, goede opvoeding gehad.) Daarbij had Hein Boeke niet de minste vrienden. Tijdens zijn studie (1879) en tot z'n dood heel goed bevriend met de dichter Willem Kloos en later met de schilder Willem Witsen. (In zijn huis, het Witsenhuis aan het Oosterpark in Amsterdam, hebben veel schrijvers en schilders gewoond, zoals Breitner en Marga Minco. Hein Boeken heeft een mooi maar zwaar leven gehad. Zoals het een dichter betaamt. En dan nu het gedicht.

Nieuw Amsterdam

In jonge wijk van de oude stad gekomen
Waar eindloos straat aan nieuwe straat zich reit,
En langs de banen steenloos geplaveid,
De nieuwe waagnen zonder paarden stroomen,

Gevalt mij vaak een vreemden droom te droomen
Door een verwisseling van tijd en tijd,
Dat zij, die 'k ging door 't lange leven kwijt,
Mij konden hier, weer levend, tegen komen.

Ja, als ik zie in Babyloonsche maten,
De menschen-nestjes staaplen zich tot straten
Naar de eeuw'ge drang van liefde en leed gebood,

Is 't mij als deelde ik in der toekomst groeien,
Als kond ik nog in de oude liefde bloeien
Met wie vóór mij naar 't scheemrig rijk ontvlood.


Hein Boeken (1861-1933)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Uit Laurens Janszoon Coster.

vrijdag, februari 26, 2010

SLOOP


Vorig jaar heb ik al met die Bolle opnamen lopen maken van de sloop aan de Erfgooiersstraat. Daar zijn ze nu begonnen met de bouw van nieuwe flats. Gaan we ook filmen, maar dat is allemaal voor de videoblogs over Hilversum Noord. Gisteren was die Bolle in de oude melkfabiek van Campina, waar de kunstenaars van de Ateliers Ten Boomstraat nu zitten. Het ging over de exositie '8x DUO' op 21 maart in hun nieuwe ISM galerie aan de Naarderstraat in Hilversum. (Vlak bij de markt) Kunstenaars voor Taiti. Moet je echt naar toe. Op de terugweg heeft hij in de Ten Boomstraat wat shots van de sloop gemaakt voor het archief van Stichting Magdalena. Daar kun je alle informatie vinden over de 8xDUO expositie. Ook even doorklikken naar de Talentenfabriek. Maar ik werd er eerlijk gezegd helemaal naar van. Die puinbak. Wat heb ik daar een leuke tijd gehad. Vooral met Kodai, de hond van Christiane. We hebben daar als gekken rondgerend en dwars door de kunstenaarateliers gegaloppeerd. WAUW......Het was een echte vrijplaats. Helemaal voorbij. Zo gaat dat in het leven, zei die Bolle filosofisch. En hij kan het weten. Hij leeft al 11 x langer dan ik. Maar wel erg jammer. Echt. Want wat moet een bouvier nou in een melkfabriek?!

maandag, februari 22, 2010

Jonni & Henkie


Dat heeft honderd jaar geduurd dus. Gefilmd voor alle HD ellende op 17 oktober 2009, vandaag pas gemonteerd en met commentaar van Caya afgemixt. Jonni en Henkie. Jonnie werkt bij een beveiligingsfirma en had voor het bewaken van de Noord_Zuid Metrolijn in Amsterdam (wie kent hem niet) een goeie hond nodig. Die had Caya. Niet zo jong meer, 10 jaar, maar heel stevig en goed getraind. Henkie, om precies te zijn, Henkie Shiridan, mijn opa. Maar als diensthond heb je een diensthondcertificaat nodig om in de beveiliging te kunnen werken. Nou heeft mijn opa IPO I II en III en een prijzenkast waar je U tegen zegt, maar geen diensthondcertificaat. Dus zijn ze dat gaan halen. Veel succes opa........