maandag, april 02, 2012

FOLLY

Die Bolle heeft een folly. Folly betekent onzin of nep of nagemaakt. Zoiets. In ieder geval het is zinloos, want het lijkt echt, maar je kan er niks mee. Gewoon voor de lol zou je kunnen zeggen.
Je moet dan denken aan een of andere gek die een neppreeltje achter in zijn tuin bouwt en doet of het heel oud is. Of weer een andere gek die er echt tegenaan gaat en deze neptoren bouwt. Daar kun je niet in wonen, je kunt er zelfs niet! Heel bekend is die beroemde Parijse nachtclub 'Les Folies Bergères'. Dat betekent nepherderinnetjes maar wel heel veeeel mooier en aantrekkelijker dan de echte. (Je kan op de foto's klikken om ze groter te maken. Nee, niet die blote nepmeiden, die zoek je zelf maar op!)

Het ergste voorbeeld van zinloosheid heeft die Bolle altijd de bouw van de Notre Dames uit Parijs gevonden. Nee, niet de echte maar een groot model  in Lucifers. Had ooit gelezen dat een man de Notre Dame in 12000 lucifers heel nauwkeurig op schaal had nagebouwd. Jaren mee bezig geweest. En het meest belachelijk, dat ding kon zijn kamer niet uit. Deuren en ramen waren te klein. Als je zo nauwkeurig kan nabouwen is dat geen vergissing. En zijn kamer was ook te klein voor veel kijkers dus het was echt en alleen maar voor hemzelf. Dat vind die Bolle nou de top. Prachtig, fascinerend. (Maar denk daarbij aan Koos van Someren, de schrijver, die schreef dat hij de hele dag vol bewondering naar de Mont Blanc kon kijken, zonder ook maar een spoor van behoefte te voelen om er op te klimmen.) Dat had z'n beste vriend even vergeten. Toen die Bolle een keer in een dip zat (gebeurt niet veel, de laatste tijd wat meer) nam hij het onderstaande cadeautje mee. Lucifers en een bouwplan. Bolle verbijsterd, keek helemaal verschrikt om zich heen en barstte toen in lachen uit. Heel hard. Weg dip dus het heeft gewerkt. Nee, hij is dus niet gaan bouwen. Heb het doosje gefotografeerd, want volgens de filosofie van exfotograaf en beroepskijker Aarsman in z'n laatste boek, is het heel futuristisch om als je iets weg wilt gooien er eerst een foto van te maken en dan gooi je het weg. Mocht je nou denken, tsjaaaa, welleuk eigenlijk......

Tip 1 vergeet het en ga meteen fietsen (of zo) Tip 2 hier klikken en vooral niet schrikken.

TAXI

Mooie plaat. Schlijper ja. Wat denken die hondjes? Zelf hond zijnde, geen idee. Misschien wil die kleine bruine liever gereden worden en die boys in de kar zelf lopen. Even neuzen misschien, maar dat gaat zo niet. De tol van het moderne leven. Meerijden op de treeplank van een scootmobiel, dat vonden de meesten hier op de hei wel leuk. Ik niet. Loop liever zelf. Aan de andere kant, met die Bolle (m'n baas) zo door de Jordaan....... Vriendelijk knikkend als de koningin. (Heb ik in me.) (Van huis uit een prinsesje.) (Door Caya in een rieten mandje gevonden in de duurste haven van Loosdrecht.) Maar dan wel door naar het Vondelpark. Want in de Jordaan stopt hij bij iedere kroeg en dat lijkt me met al die bruggen.... uhh .... precies, een brug te ver. Dit is een open sollicitatie. En niks hondenkarren, ik ken jou, jij doet de kar net als die andere Amsterdammers. Dat noemen ze evolutie. (Voor deze en veel meer mooie foto's van honden en Amsterdam klik hier.)