zaterdag, november 05, 2005

Zes hond is 1 Rijnlandse morgen

Zes hond is één Rijnlandse morgen. Nou jij weer. Die Bolle (m’n baas) liet zijn krant zakken en keek me met open mond aan. Hij probeerde een slimme opmerking te maken, maar had die niet voorhanden. Dus probeerde hij maar wat. Wat is een hond? Ik ben een hond. HAHAHA Hij kneep langzaam zijn ogen samen. Voorzichtig zus. Nou 1 hond is veertien roede. Zijn gezicht stond eerst op dom, maar begon nu een vreemde trek te krijgen. Hij probeerde het nog een keer. Te geduldig. Wat is een roede? Het veelvoud van een voet. O jee, dat gaat fouhout. Vlug riep ik: Maar het betekent ook tak, maatstaf of onzeker. Hij slikte, schraapte zijn keel en onder grote beheersing: Ik bedoel 1 roede, Wat is 1 roe? Dat ligt er aan! Waaraan? Hij piepte, zijn grens was bereikt.. Of het een Amsterdamse roede is of een Nederlandse. Ik wachte geen volgende vraag af. Een Amsterdamse is zesendertigduizendachthonderdenzeven meter en een Nederlandse maar 10. Meter bedoel ik. O ja wacht even, en als het een vlaktemaat is gaan er 700 roe op 1 hectare. Ineens keek’ie heel slim. Ha, dan is 1 roe 1000 gedeeld door 700 en dat is 1 komma nog wat vierkante meter……. Ik durfde het haast niet te zeggen. Zo vriendelijk mogelijk….. fout lieve Bolle. Als vlaktemaat is het gewoon 14 vierkante meter. Hij liet zich langzaam achter zijn krant wegzakken. Vluchtgedrag. Snel terug naar de Rijnlandse morgen. 1 hond is 100 vierkante roeden. Vermoeide blik maar kwam weer overeind. Hij probeerde het nog 1 keer: dat is dan 1400 vierkante meter keer zes is 8400. Ik wachte even. Expres. Schroef de spanning nog wat op...... Warm Bolleboos maar fout. Helemaal fout. Dat is… 8515,79 m². Logisch toch? Toen barste hij los. Nee trut, niks logisch, jij bent helemaal fout. Pak die calculator maar die je van mij hebt gejat. Reken maar na. 100 x 14 x 6= ……… Hee Bolle, weet je wat? Nou? Die hond van die Rijnlandse morgen is 600 Rijnlandse roeden. En? En die Rijnlandse roede is …… 14, 19 m².

(Wordt niet vervolgd. Ik ben hard weggelopen. Kan ik er wat aan doen dat ze heel, heel vroeger allemaal met eigen maatstaven maten?! Reken/lees maar na bij die Dikke. Van Dale bedoel ik.)

woensdag, november 02, 2005

2 jaar dag

Hoe stel je een hond in op wintertijd? Wat zegt? Hoe stel je een hond in op wintertijd? Hoezo wintertijd? Dat riep die Bolle (m’n baas). Sprong ik sochtends op bed, jarig jarig ik ben jarig, roept’ie, moeven, het is nog veel te vroeg. Hoezo te vroeg? Blijkt er iets met de klok aan de hand. Loopt een uur voor of zo. Weet ik veel. Kijk nooit op de klok. Heb een eigen wekkertje. Valse start dus. Op m’n verjaardag. M'n tweede. Niks feest, MOEVEN…… Kreeg ik Harmanna zo gek om er uit te gaan, zat Simba voor de deur. Heeeeee Yka, van harte meid, en springt meteen op m’n kop. Eindelijk feest. Maar toen ging hij ook mee naar het bos en ook mee naar de hei en dat vond Harmanna maar niks. Want dan ben ik een ongeleid projectiel. Zegt ze. Allemaal boos weer terug. Jaardags eten: PENS. Vet gaaf. Ik sprong er boven op en…… verslikte me. Krijgen we dat weer riep die Bolle. Klonk wanhopig, want het was net een paar maanden goed gegaan. Ook fout. Toen naar het Spanderswoud, want het was prachtig mooi weer. Allemaal gezinnen met kinderen. Geen punt. Laat me makkelijk aaien. Zeer kindvriendelijk aaibaar beest. Die honden die daarbij horen zijn helemaal absoluut niks. Eén keer in de maand uit, dus doodsbang voor een andere hond of belachelijk agressief. Weer terug, cadeautje van die Bolle. 3 duizend hits op m’n weblog. Ja leuk. Maar Merel Roze heeft er deze week 2 miljoen. Kreeg ik van Harmanna een bak vol makreel. Dat was feest. Doe ik een moord voor. Te veel. Kotsen dus. Laatste rondje op de hei. Niemand. Op zondag zijn er nooit vriendjes. En ineens veel te vroeg donker. Hoe kan dat nou weer? Wat een ongemakkelijke dag. Niks jaardag, niks staatsiefoto en niks evaluatie. (Als'ie boos is vind'ie me een jaloers en stinkend verwend nest.) Laat maar. Volgend jaar beter.