zaterdag, december 08, 2007

Flipje

Nee, niet dat aardbeienmannetje uit Tiel. Hoewel, die zou er in levende lijve misschien ook zo hebben uitgezien. Dit gaat over een topdesigner. Nooit van gehoord, ik dus. Maar die Bolle (m'n baas) loopt helemaal met hem weg. Al jaren. Nou is'ie opgetreden bij de TED talks. ?!? Lang verhaal kort. Een wetenschappelijke club die hele rijke mensen veel geld laat betalen (een zitplaatsje in de zaal kost wel $ 40.000) om mensen die een goed verhaal hebben dat ook te laten vertellen. Nee, die Bolle heeft dat geld niet, maar ze zetten het ook op internet. Veel belangrijke wetenschappers, politici uit alle continenten en ook zomaar mensen, als ze maar een goed verhaal hebben dat anders is dan iedereen verteld. 'Spreading ideas' zo noemen ze dat. Nou, dat verhaal van Flip is echt anders. Ben ik met die Bolle eens. Zijn Engels is bijna niet te verstaan, maar na een paar minuten begint het te wennen. Je kunt ook gewoon de tekst lezen. Maar dat is niet zo leuk. Je moet Philippe Starck, zo heet'ie, er zelf bij zien. Gewoon even rustig gaan zitten en kijken. (Als je op het vierkantje helemaal rechts onder aan het scherm klikt krijg je full screen.) Veel plezier.

zondag, december 02, 2007

IPO 1

Ik hou heel heel heel erg van Bikkel. Wat een kanjer, wat een stuk. Brutaal, heftig, en wattie grijpt laattie nooit mee los. Beetje arrogant ook. Er zijn dagen dat we trainen bij oom Herrie dattie me helemaal niet ziet staan. De eikel. Maar ja, zie Cindy, lekker blond met een mooi kontje. Daar doettie het voor. Hij en Cindy worden door oom Herrie ook stevig aangepakt, want hij traint ze voor het IPO 1 examen. Heeft die Bolle helemaal op video gezet voor de Caya's Home DVD. Maar Harmanna is ziek en die Bolle moest de hele week huishouden doen en kwam niet aan monteren toe. Zo had ik even de tijd om achter zijn montagecomputer te kruipen. Ik wist niet wat ik zag. Bikkel die...... Moet ik eerst even uitleggen. Voor zo'n examen of wedstrijd is Cindy op van de zenuwen. Vreet tapijten, zeiden ze vroeger. Gaat haar moeder Diana mee om haar te ondersteunen, maar die is nog erger. Die durft niet eens te kijken. En dat slaat natuurlijk ook op Bikkel over. Ernstig. Die weet soms niet meer wat voor en achter is. Hij zal wel boos zijn omdat ik dit laat zien, maar het is te mooi om te laten liggen. Dat kontje bedoel ik. Sorry Bik.....

The Great Whale Trail

Ja, dat is een flinke plas water en elke staart is een walvis. Op klikken om te vergroten en te downloaden. Waarom vertel ik later. Eerst George Orwell. Orwell had helemaal gelijk. Dat zegt die Bolle, want ik had van die hele Orwell nog nooit gehoord. Dacht ik, maar hij schijnt in 1949 een boek te hebben geschreven waar voor het eerst de beroemde Big Brother in voorkomt. Een politiek rampscenario voor 1984, maar onze Big Brother is pas van de jaren negentig. Maar daar gaat het niet om. Hij heeft ook een boek geschreven dat Animal Farm heet. Gaat over beesten en zo. En daar staat de dochter van de landheer de ganzen te voeren en noemt ze bij hun naam. Heeft zij ze gegeven. Hij hoort dat en zegt, dat moet je niet doen. Gans is heel lekker met kerstmis, maar Elsje niet. Goed gezien. Daarom geeft Green Peace in hun nieuwe actie om walviseen te redden, alle walvissen die ze gaan volgen tijdens hun trektocht (waar ze ook afgeschoten worden) een naam. Hun eerste actie was verzin een naam. Wat stuurt die Bolle in, precies, Yka. Nou zien we vandaag de shortlist en Yka heeft het gelukkig niet gehaald. Ik hou best wel van zwemmen maar om nou met al die grote beesten op trektocht in de oceaan te gaan........ Nu moeten we uit de shortlist een naam kiezen. Hele lange shortlist, kijk zelf maar. Maar wij, die Bolle en ik tegelijk, vielen als 1 blok voor de eerste naam, Aiko. Dat is Japans en betekent 'Little Love'. Schattig toch voor zo'n leuke groot beest. Maar met het Orwell verhaal in ons achterhoofd hebben we nog een andere bedoeling. De Japanners zijn naast de Noren de grootste walvisjagers. Walvisvlees (een walvis is geen vis maar een zoogdier, net als honden) vinden ze erg lekker en trekken zich er niets van aan dat ze aan het uitsterven zijn. Noemen we zo'n grote jongen Litte Love in zijn eigen Japanse taal, Aiko, dan denkt'ie misschien: walvis is lekker maar my little love......... Ach, je weet maar nooit. Meer over de acties, de walvissen en de grote trek op de GreenPeace site. Stem mee, geef zo'n dikkerd een naam en volg hem op z'n trek. Hardstikke leuk en hoe meer er kijken des te moeilijker kunnen ze schieten.