zaterdag, december 12, 2009

FEESTJE !!!!!!

Feestje ja, maar ik heb dus mooi de hele avond in m'n uppie thuisgelegen. 28 jaar getrouwd en dat gingen ze vieren. Dineetje bij de Spandershoeve. Logisch, want daar hebben ze ook hun huwelijksdiner gegeven. (Nee, geen foto's want dan zie je ineens hoeveel er al dood zijn.) Hun vorige boef Kim was daar bij, want toen mochten er nog wel honden in. Na het krijgen van hun ster was dat afgelopen. Geen honden is daarbij een van de voorwaarden. Lullig natuurlijk, maar het is niet anders. Maar nou zijn ze die ster weer kwijt. De hoge kwaliteit van het eten is hetzelfde gebleven, maar geen honden ook. Shit. Vaak gaan ze dus ergens anders eten waar ik wel mee mag, maar op zo'n speciale dag............ Ja, ze hebben lekker gegeten, maar waren ook erg laat en erg vrolijk weer thuis. Vandaag moeten we het dan maar over de compesatieregeling hebben!

woensdag, december 09, 2009

DE 8 DAGEN VAN HANUKKA

Eight Days of Hanukkah from Tablet Magazine on Vimeo.


Vrijdag begint het Hannnukka feest. (Uitspreken als Ganoeka.)Dat is een Joods feest en gaat over een wonder in de tempel van Jeruzalem (heel heel vroeger) met lampolie voor de bekende 9 armige Menora (ook wel Hanukia genoemd.) 1 vaatje gaf genoeg olie voor acht dagen licht. Hiernaast een plaatje van een oude kaarsenhouder die in 1900 bij Jeruzalem is opgegraven.
(Het hele verhaal.)
Een lichtjesfeest dus, net zoals Divali het lichtfeest van de Hindoes is. Harmanna en die Bolle doen elk jaar allebei de feesten. Nee, niet Joods of Hindoe, maar omdat ze dat leuke feesten vinden. Kom ik op internet het volgende verhaal tegen. Een Mormoonse senator (helemaal niet Joods) schrijft op verzoek van een Joodse journalist van het internet magazine TABLET, een nieuwe Hanukka song. Was dit jaar klaar en is opgenomen. Wordt gezongen door Rasheeda Azar, een Syrisch Amerikaanse zangeres. (Het hele verhaal.)

Klinkt fantastisch. Swingt de pan uit maar is ook heel joods. Kun je afspelen tijdens het aansteken van de lichtjes. Eerste dag 1 kaarsje, tweede dag twee kaarsjes derde dag 3 ....enz. Neerzetten van rechts naar links en aansteken met de negende kaars, de Sjamash (de wachter), van links naar rechts. Happy Hanukka.