zaterdag, september 15, 2007

De stille omgang van Maria van Jesse


Die foto boven mijn vorige blog deed me denken aan de video van die Bolle (m'n baas)over de stille omgang in Delft. Bij de inzegening van het Maria van Jesse beeld in 1327 in de Oude Kerk (toen nog katholiek) zou daar een wonder zijn gebeurd. Ter ere van dat wonder houden ze nog ieder jaar die stille omgang. Die Bolle was in 2002 bezig met een toeristische film over Delft, maar dat ging fout. Het project flopte! (Als het wel gelukt was hadden we dat ook een wonder kunnen noemen, maar die Bolle en ik geloven niet zo in wonderen.) Toen heeft hij voor de Maria van Jesse vereninging het videoverhaal toch afgemonteerd. Z'n tante en Harmanna zitten er in, maar dat zie je alleen als je weet waar. De deken van het Maria van Jesse Gilde verteld over het wonder. De Maria van Jesse kerk staat vlak naast de Nieuwe kerk (waar alle Oranjes begraven liggen). Al heel veel vroeger, zo'n 400 jaar, noemden ze dat de papenbuurt, omdat de Franciscanen daar zaten. Om die kerk te bouwen heb ze wel het atelier van Vermeer afgebroken. (Foutje bedankt.) Alle Cottaars, de familie van die Bolle, hebben in de geschiedenis daar in de buurt gewoond. Vrouwenrecht, Verversdijk, enz. Na tante Mien zijn er geen Cottaars meer in Delft. Nee, die Bolle blijft in Hilversum. Waarom?! Omdat ik het zeg. Stel je voor, geen ochtendrondjes meer op mijn eigen Gooise hei.

vrijdag, september 14, 2007

Tante Mien is dood

Tante Mien is de tante Non van die Bolle. Een religieuze. Haar kloosternaam was zuster Ancilla Domini. Dat betekent, ziet de dienstmaagd des Heren. Ze is 86 jaar geworden. Hij kent haar natuurlijk al zijn hele leven, het is een zuster van z'n vader, maar daar zat altijd een kloostermuur tussen. En heel vroeger zo'n nonnenkap die bij het oude habijt hoorde. Daar moest je als klein jongetje induiken om je tante te kunnen kussen. Kijk op Flickr in het mapje Klooster. Op klikken. Kun je zien hoe dat er uit zag en wat ze in haar leven allemaal heeft gedaan. Hun echte contact is eigenlijk pas begonnen toen ze aan die Bolle vroeg, ze was al 81, wat dat www.nl en zo, wat ze allemaal op de radio hoorde betekende. Ja, internet, dat begreep ze wel, maar hoe werkte dat nou. Toen ze een keer bij die Bolle en Harmanna in Hilversum ging eten liet hij het haar zien en ze was er helemaal ondersteboven van. Wat mooi. Maar ja zo'n computer voor haar alleen. (Ze woonde toen in Delft.) Dat past niet bij de kloostergelofte. Gehoorzaamheid, kuisheid en armoede. Maar die Bolle zei dat een computer communicatie is en niks met rijkdom te maken heeft. Twee dagen later belde ze helemaal opgewonden op. Ze had het klooster gebeld en die hadden geroepen, Mien wat leuk, jij nog aan de computer. Ze hadden er net voor een van hun scholengemeenschappen 200 besteld. Daar zat er ook eentje voor haar bij. Die Bolle is ´m samen met haar in Tilburg bij het klooster gaan ophalen en heeft de computer bij haar in Delft geinstalleerd. Was ineens het kleine helpdesk neefje. En dat heeft hij geweten ook. Elke dag melen. Problemen met de computer, meel die Bolle. Lange discussies over van alles en nog wat. En als het niet op internet stond, stuurden ze elkaar de krantenartikelen toe via de slakkenpost. Twee jaar geleden ging het ineens niet goed met haar gezondheid en ging ze terug naar het klooster. Maar haar computer ging mee en het melen ging vrolijk door. Totdat ze een hartaanval kreeg en een lelijke val maakte. Ze leek te herstellen, maar kwam niet meer uit bed. Harmanna en die Bolle hebben nog afscheid kunnen nemen. Tessa haar nichtje en van die Bolle, doet de schriftlezing tijdens de requimmis. Heeft tante Mien zelf nog uitgezocht. Helaas, ik mag er niet bij zijn. Geen honden in de kerk. Daarom citeer ik het hier Openbaringen 21....... ojee, de Statenbijbelvertaling. Zou dat wel Roomsch genoeg zijn? Is goed. Ik ben een Oecumenische boef.

1 En ik zag een nieuwen hemel en een nieuwe aarde; want de eerste hemel, en de eerste aarde was voorbijgegaan, en de zee was niet meer.

2 En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, nederdalende van God uit den hemel, toebereid als een bruid, die voor haar man versierd is.

3 En ik hoorde een grote stem uit den hemel, zeggende: Ziet, de tabernakel Gods is bij de mensen, en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen en hun God zijn.

4 En God zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn; noch rouw, noch gekrijt, noch moeite zal meer zijn; want de eerste dingen zijn weggegaan.

5 En Die op den troon zat, zeide: Ziet, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zeide tot mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en getrouw.

Die foto hierboven is vorige week door die Bolle gemaakt in de kapel van de Maria van Jessekerk. Daar heeft tante Mien in de tijd dat ze in Delft woonde vrijwilligerswerk gedaan. De foto hing voor haar sterfbed.Een portret van Tante Mien kun je vinden op Flickr. Hier klikken.